due diligence

Due diligence

Due diligence je proces analize poslovanja neke tvrtke, uzimajući u obzir ne samo aspekte protekloga stanja nego i predviđanja budućih smjerova razvoja. Pritom se pristupa detaljnom ispitivanju poslovanja s financijskog, poreznog, pravnog i komercijalnog stajališta.

U uvjetima naglašene tržišne konkurencije mnoge tvrtke stupaju u procese restrukturiranja kako bi povećale vlastitu efikasnost i poslovnu profitabilnost. Kao usluga, due diligence se najčešće provodi prilikom postupka:

  • prodaje odnosno preuzimanja tvrtke i procjene vrijednosti iste,
  • restrukturiranje subjekta,
  • promjene Uprave (kao utvrđivanje „clean starta“), ili u slučaju želje vlasnika ili Uprave da se provedu određene analize sa računovodstveno-porezne strane za određeno razdoblje.

Želite li u svojoj tvrtki provesti dubinsko snimanje poslovanja tvrtke, sagledati svoje poslovanje te donijeti odluke o poslovnim potezima poput restrukturiranja, spajanja, prodaje, nove strategije…? Naš tim iskusnih stručnjaka stavit će vam na raspolaganje svoju ekspertizu.

Due diligence je proces ispitivanja i istraživanja procesa poslovanja neke tvrtke, uzimajući u obzir ne samo aspekte protekloga stanja nego i predviđanja budućih smjerova njegova razvoja. Riječ je o pristupu detaljnom ispitivanju poslovanja s financijskog, poreznog, pravnog i komercijalnog stajališta.

Subjekti se najčešće odlučuju za due diligence iz dva razloga: prilikom preuzimanja (akvizicije) nekog subjekta ili za potrebe restrukturiranja poslovanja. Temeljem 15-godišnjeg iskustva na ovakvim i sličnim poslovima, svakako bismo preporučili da se bilo koje od ove dvije situacije ne pokreću prije nego se provede postupak due diligence jer se rizici od neuspjeha transakcije značajno uvećavaju.

Za potrebe preuzimanja nekog subjekta due diligence se obavlja u fazi prije akvizicije i kupnje nekog društva kako bi se smanjili rizici transakcije te izbjegla neizvjesna stanja i sporovi. Dubinsko snimanje podrazumijeva i verifikaciju imovine i obveza tvrtke prije transakcije te procjenu rizika, adekvatnu zaštitu od rizika te analizu nužnih sinergija.

U uvjetima naglašene tržišne konkurencije mnoge tvrtke stupaju u procese restrukturiranja kako bi povećale vlastitu efikasnost i poslovnu profitabilnost. Različite su perspektive iz kojih se tvrtke odlučuju na restrukturiranje: od izazova u poslovanju preko promjene strategije pa sve do stupanja u procese akvizicije i spajanja ili pak zajedničkih ulaganja, osvajanja novih tržišta i sl.

Postupak standardno započinje sveobuhvatnom analizom ciljane tvrtke, njezinih financijskih karakteristika, proizvoda, usluga, tržišta i zaposlenika.

Uvodno se provodi upitnik koji se temelji na pravnim aspektima, nakon čega se provodi financijska analiza. Slijedi istraživanje na razini cijele industrije u sklopu koje je tvrtka djelatna te se analiziraju tržišni uvjeti. Uzimajući u obzir segmente koje due dilligence pokriva, razvijeni su različiti oblici ove usluge. U okvirima struke uvriježila se podjela na financijski, pravni i strateški due dilligence.

Najčešće se provodi u zajedničkom procesu pravnih savjetnika i revizora.

Procjena vrijednosti subjekata podrazumijeva niz aktivnosti kojima je cilj utvrđivanje ekonomske vrijednosti. Najčešće se koristi za potrebe transakcija kupoprodaje udjela u trgovačkim društvima, ili za potrebe strateškog povezivanja za specifične projekte.

Procjene se provode na bazi dinamičkih, statičkih metoda ili kombinacije, ovisno o status subjekta i karakteristikama njegovog poslovanja i stanja.

Imate li pitanja iz ovog segmenta slobodno nam se obratite.

Obratite nam se s povjerenjem i svoje poslovanje usmjerite prema uspjehu!